OSALLISTU 

Kyselytutkimus kukkojen kastraatiopalveluiden tarpeesta Suomessa

Suomessa kukkojen kastraatio on nykypäivänä äärimmäisen harvinaista tai olematonta. Kanojen lemmikkinä pitäminen on kuitenkin yleistynyt viime vuosina huimaa vauhtia. Perinteisesti aggressiivisesti käyttäytyvät kukot on "pistetty pataan" niiden aiheuttamien ongelmien välttämiseksi. Eläimien kohtelu yksilöinä ja muun-kuin-ihmiselämän arvostaminen on kuitenkin lisääntynyt, ja todennäköisesti lemmikkikukkojen pitäminen helpottuisi sillä että olisi mahdollisuus kukkojen kastraatioon. Toisaalta, jos kotitarvekanalan pitäjä haluaa munien lisäksi parvestaan lihaa omaan käyttöön, kapuunin liha on tunnetusti erinomainen kulinaristinen nautinto.

Jos lemmikkikukkojen kastraatio yleistyisi, sillä voisi olla positiivisia vaikutuksia myös suomalaisen eläinlääketieteellisen tutkimuksen saralla lintulääketieteen hyväksi. Esimerkiksi tutkimukset eri lääkeaineiden tehosta ja turvallisuudesta anestesiassa ja kivunlievityksessä, ja turvallisempien anestesia-aineiden kehitys edistäisi lintulääketiedettä Suomessa ja maailmalla.

Uhkakuvana on kaupallinen kapuunien kasvatus lihantuotantotarkoituksessa siten, että kapuuneja väkisin äärimmilleen lihottamalla saataisiin haluttu lopputuote. Tämä olisi eläinten hyvinvointia heikentävä kasvatustapa. Tällä hetkellä voimassaoleva lainsäädäntö ei salli tuotantokukkojen kastraatiota ilman erillistä lupamenettelyä.

 ~ OSALLISTU TUTKIMUKSEEN TÄYTTÄMÄLLÄ ALLAOLEVA LOMAKE ~

Jos lomake ei näy kokonaan, voit avata lomakkeen tästä